چرا در یک سازمان تولیدی سرپرستان تیم های کاری بالاترین نقش را در لایههای مدیریتی ایفا میکنند ؟
لزوم تربیت یک سرپرست تیم کاری چیست؟
بی شک سرپرستان تیمهای کاری در یک سازمان بهویژه سازمانهای تولیدی یکی از ارکان اصلی پیاده سازی سیستمهای مدیریتی سازمان میباشند زیرا:
- نزدیک ترین فرد به محل ایجاد ارزش افزوده تولیدی در سازمان (خط تولید) است
- سابقه بیشتر و تجربه و مهارت بیشتری نسبت به سایر پرسنل در انجام فرایندهای تولیدی دارد
- افراد تیم کاری را از نزدیک میشناسد و با سطح مهارت، خصوصیات فردی و تیمی، حتی شرایط شخصی و خانوادگی آنها آشناست
- با تجهیزات و سطح کارایی آنها و ایرادات آنها آشنایی کامل دارد
- ایرادات کیفی ایجاد شده روی محصول را به خوبی میشناسد و روشهای جلوگیری از بروز خطا را میداند
- و ……..
حال این سوال پیش میآید که آیا صرفا با وجود این تواناییهای بالقوه در یک سرپرست میتوان انتظار داشت که تمامی سرپرستان بتوانند از کلیه تواناییهای خود در راستای پیشبرد اهداف تولید و در نهایت رسیدن به بالاترین بهرهوری و سودآوری بهره ببرند؟
با پاسخ به این سوال میتوانیم کامل تر این موضوع را بررسی کنیم:
سوال: اهداف تولید چیست؟
- بالاترین کیفیت و کمترین خطا در فرایند
- کمترین هزینه
- کمترین زمان
- کمترین خستگی و مشکلات فیزیکی اپراتور
- حفظ محیط زیست
امروزه دیگر روشهای قدیمی و کهنه سرپرستی پاسخگوی نیاز اپراتورهای با سطح اطلاعات و توقعات بالا نیست.
سرپرست نیز بایستی به موازات ارتقاء پرسنل تحت سرپرستی،مهارتهای فنی و مدیریتی خود را ارتقا دهد.
مهارتهای کلی مورد نیاز یک سرپرست :
- تیم سازی
- آموزش مهارتها
- استاندارد سازی فعالیتها
- شناسایی و حل مسئله
- حذف اتلافها
- ارتباط با کارکنان
- کوچینگ
- ارزیابی تیم
- امتیاز دهی
برای هریک از مهارتهای فوق که در اصل هر کدام یک سرفصل آموزشی کلان است دورههای آموزشی به تفکیک زیر مهارتهایی تعریف شده و در تمامیشرکتهای معتبر جهانی در حال آموزش و اجرا میباشد و این آموزش و اجرا همچنان در جریان میباشد.
افزایش مهارتهای سرپرستی یا کلا هر آموزش مهارت محور، صرفا با برگزاری دورههای آموزشی میسر نخواهد شد زیرا که هرآموزشی الزاما منجر به یادگیری و هر یادگیری با افزایش مهارت همراه نخواهد بود. از این رو سیستم ارتقاء توانمندی سرپرستی بر اساس سه محور کلی پایه ریزی شده است:
- آموزش Training
- مربی گری Coaching
- نمایش دستاوردها Monitoring
و سرپرست نیز جهت آموزش پرسنل از روش آموزش سه مرحله ای کمک میگیرد:
- I Do (من انجام میدهم)
- We Do (ما با هم انجام میدهیم)
- You Do (تو انجام میدهی)
سرآمد شرکتهایی که تربیت سرپرستان را سرلوحه کار خود قرار دادند شرکتهای ژاپنی علی الخصوص شرکت معظم تویوتا بود که نتایج چشمگیر آن چه در کیفیت محصولات، در قیمت تمام شده و در جهانی بودن محصولات غیر قابل کتمان است.
تاثیر حلقه مدیریتی سرپرستان در زنجیره مدیریتی ارشد تا کف کارگاه به قدری مهم است که در برخی از نوشتارها به حلقه مفقوده مدیریتی تشبیه شده است. هر چه قدر که تصمیمات مدیریتی در سطوح بالاتر دقیق تر و منطقی تر و اصولی تر باشد، اگر در آخرین لایه مدیریتی که همان سرپرست تولید باشد منتقل و پیاده سازی نشود نتایج مطلوبی به همراه نخواهد داشت.
حضور یک سرپرست آموزش دیده و مقتدر در راس تیمهای کاری خود میتواند الهام بخش سطوح مدیریتی بالاتر جهت رشد همه جانبه اهداف سازمان باشد و چه بسا که خیلی از ایدهها و زمینههای ارتقاء اهداف سازمان از کف سالن و خط تولید با حمایت مدیریت ارشد به بالندگی برسند.
خلاصه کلام اینکه اهتمام به تربیت سرپرستان و ارتقا توانمندیهای آنان نه تنها هزینه نیست بلکه سرمایه گذاری کوتاه مدت و بلند مدتی است که مدیران و صاحبان صنایع کوچک و بزرگ انجام میدهند تا بقاء صنعت و تولید خود را تضمین کنند.
با توجه به حجم زیاد اطلاعات و مطالب در خصوص ارتقا توانمندیهای سرپرستان، در مقالات بعدی به طور مختصر به هر یک از مهارتهای مورد نیاز یک سرپرست در کلاس جهانی پرداخته خواهد شد.

ما در کلینیک مدیرناب با استفاده از تجربه و دانش تخصصی که نزد بزرگان حوزه سیستمسازی و آموزش سرپرستان دیدهایم، میتوانیم در رشد و آموزش سرپرستان کسب و کار و کارخانه شما همراهتان باشیم تا در سریع ترین زمان و به تخصصی ترین روشها مهارت آموزی صورت بگیرد. مجموعه ما فقط به آموزش تئوری بسنده نمیکند و با متودها و روشهای عملی و تجربی، یادگیری و مهارتآموزی سرپرستان را تضمین میکند. شما میتوانید با مطالعه دیگر مقالات ما با مطالب آموزشی ارزشمند دیگر در این حوزه آشنا شده یا جهت مشاوره رایگان با پشتیبانی ما در تماس باشید تا در اسرع وقت با شما تماس گرفته شود.
میانگین امتیاز 0 / 5. تعداد آرا: 0