
آقای تاییچی اونو

محمد نجار کریمی
مدیریت ژاپنی مدیریت کاربردی کسب و کار است که می تواند دغدغه اصلی صاحبان کسب و کار را در سیستم سازی کسب و کارشان در سطح کلاس جهانی بر طرف نماید. در ادامه نکات ناب مدیریت ژاپنی از زبان تاییچی اوه نو که حاصل 45 سال کار و تجربه از پایین ترین سطح سرپرستی تا بالاترین سطح مدیریتی در شرکت تویوتا را گذرانده با هم مرور می کنیم .
دو مفهوم وجود دارد که عموماً ایجاد اشکال میکند. نرخ دسترسی یعنی زمانی که ماشین آلات در صورت حضور پرسنل آماده کار هستند و خرابی از این نرخ میکاهد. دیگری نرخ عملیات است که عموماً به اشتباه معادل نرخ دسترسی دیده میشود در حالی که باید دانست ممکن است تمامی تجهیزات نیز در دسترس باشند ولی نیاز به تولید نباشد که در این حالت نرخ عملیات کاهش مییابد در حالی که نرخ دسترسی کاهشی نداشته است. در حقیقت نرخ عملیات به وضعیت بیرونی کارخانه و سفارش و کار تولیدی قابل فروش بستگی دارد ولی نرخ دسترسی مرتب با داخل کارخانه است. باید به خاطر داشت احمقانه است که کار تولید در کارخانه تنها به این دلیل که در هر صورت هزینههایی نظیر استهلاک وجود دارد متوقف نشود.
نرخ دسترسی زمانی وضعیت مناسبی خواهد داشت که برنامه تعمیرات و نگهداری به خوبی انجام شود. اگر ما به این فکر باشیم که بدون توجه به میزان فروش هم نرخ دسترسی و هم نرخ عملیات را بالا ببریم یک اشتباه بزرگ مرتکب شدهایم.
اگر ما به اهداف تولیدی خود نمیرسیم به دلیل نرخ کم دسترسی است چون میتوان نرخ عملیات را اضافه کاری و شیفتهای اضافه حل کرد و نباید بین این دو مبحث خلط ایجاد کرد.
کاهش هزینههای تولید، افزایش بهره وری و ارتقا توان رقابتی نه فقط در سطح ملی بلکه در سطح بینالمللی میتواند رشد واقعی و پایدار را تضمین کند.
ما در تویوتا همیشه به فکر کاهش هزینه تولید خودمان در سطحی پائینتر از کشورهای در حال توسعه هستیم.
وقتی ما در شرکت ریسندگی تویوتا ماشین آلات اتوماتیک نداشتیم من به آنها گفتم اگر ما نتوانیم با همین ماشین آلات در سطح بهره وری و کیفیت ماشین آلات اتوماتیک تولید کنیم از این حرفه بیرون رانده خواهیم شد.
محمد نجارکریمی
دکتری عالی مدیریت کسبوکار
مدیر ژاپنی ایران
میانگین امتیاز 5 / 5. تعداد آرا: 1