
آقای تاییچی اونو

محمد نجار کریمی
مدیریت ژاپنی مدیریت کاربردی کسب و کار است که می تواند دغدغه اصلی صاحبان کسب و کار را در سیستم سازی کسب و کارشان در سطح کلاس جهانی بر طرف نماید. در ادامه نکات ناب مدیریت ژاپنی از زبان تاییچی اوه نو که حاصل 45 سال کار و تجربه از پایین ترین سطح سرپرستی تا بالاترین سطح مدیریتی در شرکت تویوتا را گذرانده با هم مرور می کنیم .
هر وقت تصمیمی بخواهید بگیرید پای محاسبات به میان میآید و این کار درستی است. اما نکته اشتباه این است که بر اساس این اعداد و ارقام بخواهند تصمیمگیری کنند بدون اینکه تحلیل درستی از قیمتهای تولید داشته باشند.
یکی از نقاطی که بسیار مهم است میزان برآورد فروش صورت گرفته است که آیا واقعی است یا خیر. مدیران باید به خاطر داشته باشند وقتی کسی میخواهد دستگاهی خریداری شود محاسبات را به گونهای انجام میدهد که اینکار صورت بگیرد. یکی از روشهایی که این حالت سلیقهای را حذف میکند محاسبه قیمت تمام شده با توجه به استهلاک است.
نکتهای که از نظر دور میماند این است که اگر پس از انقضای دوره استهلاک ماشین دور انداخته شود یک ضایعه به سیستم وارد شده و سودی هم حاصل نشده است در حالی که سود واقعی پس از صفر شدن میزان استهلاک حاصل میگردد.
بعضی وقتها افراد محاسبهگر فراموش میکنند که ماشین آلات مستهلک شده به صورت سود ابقا شده در آمدهاند. معمولاً آنها میگویند هر قدر ذخیرههای استهلاک اجازه میدهد باید ماشین آلات جدید خرید.
یکی دیگر راههای کاهش استهلاک استفاده از ماشین آلات چند منظوره ویژه است هرچند این اصطلاح بسیار غریب است ولی ما در تویوتا حتی موفق شدهایم قالبهای چند منظوره بسازیم. همه میدانند حدود 60 درصد هزینههای استهلاک یک خودروی جدید مربوط به سرمایهگذاری روی قالبها میباشد.
لذا مدیریت ژاپنی تبدیل به الگویی مناسب برای خودروسازان در سراسر جهان شده است و آنها با استفاده از این سبک مدیریتی می توانند روش های رقابتی را در صنعت خودروسازی خود پیاده کنند و حتی با انتقال این سبک مدیریتی همه افراد سیستم در موفقیتها و شکست ها سهیم خواهند بود.
محمد نجارکریمی
دکتری عالی مدیریت کسبوکار
مدیر ژاپنی ایران
میانگین امتیاز 5 / 5. تعداد آرا: 2
درود بر دکتر نجار کریمی عزیز
مثل همیشه عالی و مفید بود
پایدار و پیروز باشید .