
آقای تاییچی اونو

محمد نجار کریمی
مدیریت ژاپنی مدیریت کاربردی کسب و کار است که می تواند دغدغه اصلی صاحبان کسب و کار را در سیستم سازی کسب و کارشان در سطح کلاس جهانی بر طرف نماید. در ادامه نکات ناب مدیریت ژاپنی از زبان تاییچی اوه نو که حاصل 45 سال کار و تجربه از پایین ترین سطح سرپرستی تا بالاترین سطح مدیریتی در شرکت تویوتا را گذرانده با هم مرور می کنیم .
اولین گام در کایزن اجرای آن در کارهایی است که توسط نیروی انسانی انجام میشود. بهتر کردن روش انجام کار با استفاده از تجهیزات موجود اولین مرحله اجرای کایزن است.
مرحله دوم بر بهینه کردن ماشین آلات تأکید دارد و در مرحله سوم کایزن در بهینهسازی فرآیندها میباشد.
منظور از اجرای کایزن این است که بدانیم آیا روشی بهتر برای کار امروز ما موجود است و اگر پاسخ مثبت است آن روش چیست و چگونه توسعه مییابد.
ما میخواهیم بدانیم آیا میتوان با همین ماشین آلات به روشهای بهتری دست یافت یا خیر. تجهیزات با سرعت زیادی در حال توحل هستند و اگر قرار باشد دائماً برای افزایش بهره وری ماشین آلات تعویض گردند شرکت توان مالی و رقابتی خود را از دست میدهد. باید به یاد داشت اگر ماشین آلات جدید نصب شد باید از روشهای بهتری که بهره وری بالاتری داشته باشد و یا کیفیت مطلوبتری را ارائه کند استفاده کرد.
ما زمانی باید به سمت خرید یک ماشین جدید برویم که مطمئن شویم از تمامی ظرفیت ماشین قبلی برای افزایش بهره وری و کیفیت استفاده کردهایم. اگر ما کایزن در گمبا را نهادینه کرده باشیم آنگاه مطمئن هستیم به محض رسیدن ماشین جدید انجام بهبود بر روی آن از طرف پرسنل آغاز میگردد.
همه میدانند که هرچه ماشین آلات پیچیدهتر و آخرین مد روز باشند به همان میزان بهرهبرداری مطمئن از آن سختتر میشود.
بعد از اینکه محدودیت ماشین آلات موجود را شناختیم و دیدیم نیاز به تجهیزات جدید داریم با شناخت کامل از تجهیزات قبلی و کمبودهای آنها به دنبال تجهیز جدید رفته و موردی را انتخاب میکنیم که بیشترین تطبیق را با کار ما دارد.
وقتی ماشین آلات جدید نصب شدند باید بازهم با کمک کارکنان در آنها تا جایی که امکانات دستگاه اجازه میدهد بهبود اجرا شود.
در انتها ما به بهبود فرآیندها میرسیم. به عنوان مثال اگر باور داشته باشیم که کیفیت با تولید انجام میشود بنابراین فرآیند بازرسی خود را بر این مبنا طراحی میکنیم.
وقتی که یک ماشین میخریم که در زمان cycle خود که مثلاً 5 دقیقه است 30 ثانیه کار دستی دارد و 4.5 دقیقه کار اتوماتیک، بهبود در فرآیند یعنی اینکه کار 10 ماشین را به یک نفر بسپاریم. ژاپنی فکر نمیکنند که حالا که ماشین در حال کار است زمان استراحت ماست بلکه در آن زمان به دنبال انجام یک کار با ارزش افزوده هستند.
محمد نجارکریمی
دکتری عالی مدیریت کسبوکار
مدیر ژاپنی ایران
میانگین امتیاز 5 / 5. تعداد آرا: 1