سیستم سازی کاربردی کسب و کار

وقتی کسب و کار خود را سیستم‌سازی می‌کنید، در حال ایجاد مدلی برای آن کسب‌وکار هستید. هدف این نوع سیستم‌سازی ایجاد کارایی و کیفیت خدمات بهتر هم برای مشتریان و هم برای کارمندان شما است. سیستم سازی کاربردی کسب و کار به شما این امکان را می‌دهد که بسته به استراتژی کسب‌وکارتان در آن زمان، به راحتی برنامه خود را مقیاس‌بندی یا اصلاح کنید. وقتی یک کسب‌ و کار سیستماتیک را اداره می‌کنید، می‌توانید به جای وظایف پیش پا افتاده، زمانتان را به کار درباره عملکرد کسب‌وکار اختصاص دهید. این به شما کمک می‌کند کارایی را افزایش دهید و مدیریت پروژه را ساده کنید.

 فرآیندها در هر کسب و کاری به عنوان دنباله‌ای از اقدامات با یک ورودی و یک خروجی وجود دارند. خواه به طور رسمی تعریف شده باشند یا نه. اگر فرآیندهای یک کسب و کار تعریف نشده باشند، نمی‌توان آن‌ها را به طور مداوم دنبال کرد و خروجی ناهماهنگ خواهد بود. ناهماهنگی دشمن یک کسب و کار کارآمد است و زمان و هزینه دارد. ناهماهنگی یعنی کارمندان نمی‌دانند چه کاری باید انجام دهند، مشتریان نمی‌دانند چه چیزی دریافت خواهند کرد. مالک نیز کسب و کاری دارد که به سادگی نمی‌تواند آن را مدیریت کنند. سیستم سازی کاربردی کسب و کار پیشگیری کننده، راه حل و درمان ناهماهنگی در سیستم است. در این مقاله درباره این موضوع حیاتی در محیط کسب و کارها صحبت خواهیم کرد.

فهرست مطالب

سیستم سازی کاربردی کسب و کار

منظور از سیستم سازی کاربردی کسب و کار چیست؟

بسیاری از مردم بر این باورند که سیستم‌سازی چیزی بیش از یک سری فرآیندهای پیچیده و مداوم نیست. در واقع آن‌ها معتقدند که سیستم سازی کسب و کار فقط اجرای یک تجارت را پیچیده‌تر می‌کند. اما داشتن یک کسب و کار سیستماتیک به این معنی نیست که شما گرفتار سیاست‌ها و رویه‌های زیادی شوید. همچنین به معنای پر کردن زمان یا ایجاد توهم مشغول بودن نیست. سیستم سازی حتی به معنای ایجاد یک ماشین و تحت تسلط گرفتن آن ماشین نیست! سیستم سازی در مورد ایجاد یک ماشین، تسلط بر آن ماشین و استفاده از آن برای ارتقای کسب و کار است. سیستم‌ سازی واقعی ایجاد یک عملکرد پایدار و رویه انعطاف‌پذیر است که آنچه را که باید انجام شود مستند می‌کند. همچنین روشی برای انجام وظایف، که تضمین می‌کند کار به موقع، با بودجه و با کیفیت لازم انجام شود را طراحی می‌کند.

 وقتی یک کسب و کار واقعاً سیستمی دارید، زمان بیشتری را برای تمرکز بر جنبه‌های مهم‌تر کسب‌وکارتان، مانند بازاریابی، استراتژی و ایجاد محصول، آزاد می‌کنید. زمانی که یک کسب و کار سیستماتیک به درستی سازماندهی شود، وظایف را می توان در مدت زمان معقولی تکمیل کرد و بقیه روز را به کار بر روی چیزهای با ارزش‌تر سپری کرد. کارهایی مانند تبدیل مشتریان بالقوه به بالفعل، ایجاد یک خط محصول جدید یا نوشتن نسخه فروش جدید. سیستم‌ سازی واقعی کسب‌وکار شما را ( به عنوان یک مدیر یا مالک کسب و کار) آزاد می‌کند. در حالی که فقدان سیستم‌سازی کار بی‌پایانی ایجاد می‌کند و توانایی شما را برای موفقیت خفه می‌کند.

با توجه به مطالب فوق، سیستم سازی کاربردی کسب و کار را می‌توانیم به طور خلاصه به شرح زیر تعریف کنیم:

سیستم سازی به معنای پیروی از یک چارچوب یا فرآیند قابل تکرار در هنگام تکمیل وظایف است.

به عنوان مثال، استفاده از چک لیست برای تکمیل یک گردش کار، نمونه‌ای از سیستم سازی خواهد بود.

چندین مزیت عمده برای سیستماتیک کردن فرآیندهای تجاری وجود دارد، از جمله:

  • خطاهای کمتر
  • افزایش سرعت
  • بهبود کارایی
  • بهبود عملکرد
  • افزایش کیفیت کار

برخی افراد ممکن است استدلال کنند که انواع خاصی از فرآیندهای تجاری نمی‌توانند یا نباید سیستماتیک شوند. به عنوان مثال، یک طراح ممکن است استدلال کند که وظایف خلاقانه را نمی‌توان سیستماتیک کرد. زیرا وظایف خلاقانه بر اساس تفکر غیر خطی، خودانگیختگی و غیره انجام می‌شوند.

با این حال، حتی کارهای خلاقانه نیز اهدافی دارند و روندی تکرار شونده‌ را دنبال می‌کند. و از آنجایی که چنین فرآیندهایی می‌توانند تکرار شوند، می‌توان آن‌ها را سیستماتیک کرد. حتی اگر به طور کامل خودکار نشوند.

سیستم سازی چیست؟

مزایای سیستم سازی

مزایای زیادی وجود دارد که می توان با سیستماتیک کردن کسب و کار خود به دست آورد. با وجود یک کسب و کار سیستماتیک، افراد در سازمان شما درک روشنی از کاری که باید انجام دهند و آنچه از آن‌ها انتظار می رود دارند. بدون سیستم سازی کسب و کار، سؤالات بی‌پاسخ بسیاری وجود دارد و کیفیت و خدمات را نمی‌توان تضمین کرد. اکنون ما سیستم سازی کاربردی کسب و کار را تعریف کرده‌ایم، بیایید مزایایی را که می‌توانیم با اجرای آن به دست بیاوریم را بررسی کنیم.

  • کاهش هزینه‌های مدیریت: چک کردن صندوق ورودی ایمیل یا خواندن انبوه نامه‌ها، کارآمدترین استفاده از زمان شما نیست. به عنوان صاحب کسب و کار، زمان شما بهتر است صرف تجزیه و تحلیل فرصت‌های تجاری جدید یا توسعه خطوط محصول جدید شود. تفویض یا خودکار کردن بسیاری از کارهای روزمره که برای راه اندازی یک کسب و کار لازم است، می‌تواند وقت شما را آزاد کند. بنابراین می‌توانید وقت آزاد و انرژیتان را بر روی فعالیت‌هایی متمرکز کنید که امکان رشد کسب و کار و افزایش درآمد را به وجود می‌آورد‌. با این حال، بدون رویه‌های تجاری واضح و مستند، نمی‌توانید کارهای روزانه‌ای را که بیشتر وقت شما را می‌خورند محول یا خودکار کنید. با ثبت فرآیندهای خود، می توانید به راحتی وظایف را با اطمینان از اینکه آن‌ها به درستی انجام می‌شوند محول کنید. این کار به شما این امکان را می‌دهد که زمان خود را برای نظارت بر پروژه‌های بیشتر آزاد کنید. این فعالیت‌ها درآمد بیشتری را برای تجارت در حال رشد شما به ارمغان می‌آورد.
  • افزایش کارایی: رویه‌های مستندسازی به شما این امکان را می‌دهد تا هر مرحله غیرضروری را که ممکن است انجام دهید، کشف کنید. هنگامی که فرآیندهای خود را ثبت می‌کنید، این فرصت را برای خود فراهم می کنید تا فرآیند را بهبود ببخشید. این بهبود می‌تواند منجر به کاهش هزینه‌ها و آزاد کردن زمان ارزشمند شما برای رشد کسب و کارتان شود. همچنین می‌تواند به شما کمک کند تا وظایف را با اشتباهات کمتر انجام دهید. صرف زمان برای مستندسازی رویه‌های جدید و مستندسازی مجدد رویه‌های موجود می‌تواند فرصت‌هایی را برای شما فراهم کند تا کارهای روزانه را کارآمدتر کنید. همچنین زمان خود را برای تمرکز بر رشد درآمد کسب‌وکار خود آزاد کنید.
  • اندازه‌گیری پیشرفت: پولی که به کسب و کار شما وارد می‌شود یکی از معیارهای اندازه گیری پیشرفت شما است. با این وجود توانایی اندازه‌گیری تلاش‌های بازاریابی یا روند توسعه محصولات جدید، تصویر کامل‌تری از رشد شرکت به شما ارائه می‌دهد. اگر کسب و کار شما سازماندهی شده باشد و مستندات روشنی از رویه‌ها وجود داشته باشد، می‌توانید به سرعت زمینه‌های نگران کننده را بررسی کنید.
  • ضرب العجل‌ها: بدون داشتن یک برنامه اساسی برای هر روز، فعالیت‌های روزانه‌ای که برای کسب‌وکار شما مورد نیاز است، می‌توانند سایر وظایف ضروری را متوقف کنند. داشتن یک سیستم سازماندهی شده و مستند در محل، تضمین می‌کند که در موقعیت‌هایی قرار نخواهید گرفت که مجبور باشید کارهای ضروری را کنار بگذارید.
  • بهبود کارایی: مشاغلی که فاقد رویه مستند هستند، اغلب کارکنانی دارند که روش خاص خود را برای انجام وظایف دارند. در حالی که این می‌تواند کارمندان شما را خوشحال کند، می تواند منجر به ناکارآمدی نیز بشود. نداشتن رویه‌های مستند می‌تواند تیم شما را به انجام یک عملکرد مشابه به روش.های مختلف سوق دهد. ثبت بهترین روش برای انجام کار به همه این امکان را می‌دهد که در مشاغل خود کارآمدتر شوند و عملکرد خود را بهبود بخشند. رویه‌های مستند یا ثبت شده نیز آموزش استخدام‌های جدید را بسیار آسان‌تر می کند.
  • بهبود ارتباطات: یکی از بزرگترین قاتلان زمان و سود در یک کسب و کار، عدم ارتباط است. وقتی رویه‌های مستندی وجود نداشته باشد، ارتباطات داخلی و خارجی می‌تواند به یک چالش مهم تبدیل شود. هنگامی که رویه‌ها را به وضوح نوشته‌اید، بحث‌های کمتری در مورد نحوه انجام کارها وجود دارد.
  • گسترش مقیاس کسب و کار: وجود رویه‌هایی برای آموزش کارکنان جدید استرسی را که کارکنان فعلی شما در هنگام آموزش اعضای جدید تیم متحمل می‌شوند کاهش می‌دهد. پیروی از روش‌های استخدامی مستند به شما این امکان را می‌دهد که افراد مناسب را برای هر شغل استخدام کنید. آن‌ها نیز می‌توانند بدون نیاز به کمک اضافی مراحل را دنبال کنند. اتوماسیون وظایف به یک کسب و کار اجازه می دهد تا بدون نیاز به استخدام تعداد زیادی کارمند جدید، مقیاس خود را افزایش دهند. وقتی استخدام‌های جدید شما آموزش‌های بهتری دریافت می‌کنند، سریع‌تر در کارشان بهره‌ورتر می‌شوند. آنها را می‌توان به گونه ای آموزش داد که تعداد اشتباهات را کاهش دهد و عملکرد کلی آن‌ها را بهبود بخشد. وقتی کارمندان شما عملکرد بهتری داشته باشند، کسب و کار شما می‌تواند سریعتر رشد کند.
  • توانا ساختن کارکنان: در ابتدا به نظر می‌رسد که سیستماتیک کردن، تبدیل کارکنان شما به چرخ دنده در یک ماشین است. اما در واقع برعکس این موضوع صادق است. هنگامی که سیستم سازی به درستی انجام شود، قدرت را بین کارکنان شما توزیع می‌کند. زیرا به آن‌ها نشان می‌دهد که دقیقاً چه کاری انجام دهند و چگونه آن را به درستی انجام دهند. بدون اینکه مدیری بر هر حرکت آنها مسلط باشد امضای او لازم باشد. این کار آن‌ها را از مشکل پرسیدن سؤالاتی که باعث می‌شود به نظر بی کفایت برسند از بین می‌برد. وقتی کارمندان به مرور زمان رویه‌های مستندی را انجام می‌دهند، با آن‌ها آشنا می‌شوند و مهارت‌هایشان ارتقا می‌یابد و آنها را در کار متخصص می‌سازد.
  • کنترل کیفیت: سیستم‌ سازی کاربردی کسب و کار  به کسب‌وکار شما کیفیت و ثبات می‌دهد. زیرا رویه‌های تعیین‌شده شما روال معمولی را برای کارمندان ایجاد می‌کند تا با تکرار همان اقدامات، همان خدمات با کیفیت را تکرار کنند. لازم نیست نگران کاهش کیفیت ارائه خدمات باشید که منجر به نارضایتی مشتری می‌شود.
کسب و کار سیستماتیک

سیستم سازی چگونه یک کسب و کار را تغییر می‌دهد؟

فرآیند سیستم‌ سازی کاربردی کسب و کار بر شش عملکرد حیاتی کسب‌وکارها تأثیر می‌گذارد که در نتیجه آن فرآیند تکامل می‌یابند. ما قصد داریم هر یک از این شش عملکرد را با جزئیات بررسی کنیم.

  1. رویه ورود و آموزش: اولین عملکردی که تحت تاثیر سیستم سازی کاربردی کسب و کار قرار می‌گیرد، رویه ورود کارمندان جدید و آموزش آن‌هاست. کارمندان جدید با انگیزه شروع به کار می‌کنند، و حفظ کردن این انگیزه به برنامه مدیران کسب و کار بستگی دارد. در واقع، زمانی که کارمندان تازه وارد از تجربه‌های عضویت خود در سازمان لذت می‌برند، احتمال بیشتری دارد که در سازمان بمانند.همچنین عملکرد بهتری خواهند داشت. استخدام‌های جدید می‌خواهند به سرعت مؤثر باشند و شما هم به عنوان یک مدیر حتما هم همین را می‌خواهید. شما می‌توانید بیشترین بهره را از سرمایه گذاری خود بر روی کارکنان جدید ببرید. برای اینکه این اتفاق بیفتد، باید یک فرآیند ورود سیستم‌ سازی شده ایجاد کنید. بدون سیستم‌سازی، فرآیند استخدام و ورود به کسب و کارها اغلب ابتدایی است و روزی که کارمندان جدید شروع به کار می‌کنند، متوقف می‌شود. برعکس با سیستم‌سازی رویه استخدام و آموزش، پیوستن به کسب و کار به فرآیندی پیوسته تبدیل می‌شود. این فرآیند تا زمانی که کارمندان جدید کاملاً مؤثر واقع شوند ادامه می‌یابد.
  2. مدیریت پروژه: خروجی پروژه‌های یک کسب و کار می‌تواند در سطح بالایی تکرارپذیر باشد. با این حال، در عمل، این خروجی‌ها بر اساس مدیر پروژه، انتظارات مشتری و محصولات قابل تحویل کسب و کار متفاوت است. بدون سیستم‌سازی، این واریانس میان خروجی پروژه‌ها ناهماهنگی غیرضروری ایجاد می‌کند که منجر به هزینه‌های بالاتر، زمان طولانی‌تر انجام پروژه و برآورده نشدن انتظارات مشتری می‌شود. یعنی مشتریان ناراضی! پس از سیستم‌سازی، این رویه تغییر می‌کند. پروژه‌های سیستم سازی شده به روشی قابل تکرار و اندازه گیری شده مدیریت می‌شوند. در این روش اطمینان حاصل می‌شود که هزینه‌ها مشخص است. همچنین انتظارات مشتری را می‌توان به وضوح از ابتدا تعیین کرد و با هر مشکلی به سرعت برخورد کرد. مدیریت پروژه سیستم سازی شده هزینه کلی را کاهش می‌دهد و خروجی تیم‌های پروژه شما را افزایش خواهد داد.
  3. فرآیندها و گردش کارها: در هر کسب و کار فرآیندها و گردش کارهای زیادی وجود دارد. در نگاه اول بسیاری از این فرآیندها پنهان هستند چندان به چشم مدیران و کارکنان نمی‌آیند. این فعالیت‌های پنهان ذاتاً ناسازگار هستند، اندازه گیری آن سخت و بهبود آن غیرممکن است. به همین دلیل است که سیستم‌سازی (و در نتیجه یکپارچه‌سازی) گردش‌های کاری به طور فزاینده‌ای محبوب می‌شود: سیستم‌سازی یک کسب‌وکار به معنای تعبیه فرآیند و گردش کار است. فرآیند مستندسازی گردش‌های کاری نیز می‌تواند یکپارچه شود و امکان ردیابی و تجزیه و تحلیل آسان را فراهم کند.
  4. ارتباطات داخلی: به طور معمول، هنگامی که یک کسب و کار به طور کامل نحوه عملکرد خود را طراحی نکرده است، ارتباطات داخلی ناسازگار می‌شود. ارتباطات بین‌بخشی ممکن است کم باشد، تا زمانی که مشکلی پیش بیاید که در آن صورت می‌تواند بسیار زیاد شود. این قله‌ها و فرودها در روابط به شدت بر کارایی کسب و کارها تأثیر می‌گذارد. هنگامی که ناسازگاری در روابط وجود دارد، معمولاً سطح بالایی از ایمیل‌ها و جلسات غیر ضروری وجود دارد که در مورد چالش‌ها بحث می‌کنند. بدون اینکه این که فایده چندانی داشته باشد و منجر به تغییرات و اصلاحات شود. سیستم سازی باعث سامان بخشی در ارتباطات داخلی کسب و کارها و مانع از بروز ناسازگاری در این بخش می‌شود
  5. ارتباط با مشتری: مشتریان انتظار دارند خدمات یا محصولی را که خریداری کرده‌اند دریافت کنند. اگر تعریف آن محصول یا نحوه تحویل آن نامشخص باشد، نمی‌توان انتظارات مشتری و کسب‌وکار را دقیقاً همسو کرد و چالش‌هایی ایجاد می‌شود. قبل از سیستم‌سازی، مدیریت مشتریان و حصول اطمینان از رضایت آنها می‌تواند هزینه‌های بالایی را به همراه داشته باشد. این به این دلیل است که تصور می‌شود صرفاً افزایش تعداد کارکنان یا در دسترس بودن پشتیبانی باعث پیشرفت می‌شود. با این حال، با تعریف و مدیریت انتظارات مشتریان می‌توان به روش بسیار کارآمد تری برای موفقیت در این بخش دست یافت. از ورود مشتری گرفته تا بررسی حساب، خروج مشتری تا مراحل شکایات احتمالی. پس از تعریف، می‌توانید به راحتی CRM  (مدیریت ارتباط با مشتری) را سیستماتیک کنید یا ابزارهایی را برای مدیریت تحویل پروژه ثابت پیاده‌سازی کنید.
  6. حسابداری و امور مالی: حسابداری و امور مالی جریان نقدی رگ حیات یک کسب و کار است که بدون آن رشد تضعیف می‌شود. هر کسب و کاری باید اطمینان حاصل کند که مشتریان در چارچوب زمانی صحیح پرداخت می‌کنند. همینطور حساب‌ها دقیق و قابل دسترسی هستند. همه این عملیات‌های مالی برای اجرای یک کسب و کار موفق حیاتی هستند. همه فرآیندهای مالی می‌توانند پس از سیستماتیک شدند خودکار شوند.

اصول پیش نیاز سیستم سازی کاربردی کسب و کار

5 اصل وجود دارد که برای این که بتوانید سیستم سازی کسب و کار خود را انجام دهید باید از آن‌ها آگاه باشید:

1. بدانید که هر عملیات تجاری یک فرآیند است: فرآیند مجموعه ای از مراحل است، از ابتدا تا انتها. هنگامی که یک فرآیند را مشخص کردید، می‌توانید متوجه ناکارآمدی آن شوید. برای بهبود یک فرآیند ابتدا روند را مشاهده کنید. دوم، به این فکر کنید که چگونه مراحل زائد را حذف کنید. سوم، ایده خود را آزمایش کنید.

2. بدانید که بیشتر فرآیندهای تجاری دانش محور هستند: ما در عصر مدیریت دانش زندگی می‌کنیم. کار اصلی شما به عنوان مالک یا مدیر سازماندهی جریان اطلاعات در داخل و خارج از کسب و کارتان است. با استفاده از فناوری، می توانید نحوه دریافت، ذخیره و ارسال اطلاعات را ساده کنید.

3. بدانید که یک سیستم باید با تغییر سازگار باشد: نظریه سیستم‌ها فرض می کند که سیستم‌های باز و سیستم های بسته وجود دارند. یک سیستم باز با تغییر سازگار است. کسب و کار شما باید در برابر تغییرات انعطاف پذیر باشد. همه چیز در تجارت و زندگی تغییر می‌کند. شما نمی توانید فقط سیستم های خود را در جای خود تنظیم کنید و اجازه دهید اجرا شود. اتفاقاتی می‌افتد. شما باید چشم خود را باز نگه دارید. هنگامی که تغییری در عملیات کسب و کار شما ایجاد می شود، سیستم های خود را به روز کنید یا ارتقا دهید.

4. بپذیرید که یک رویکرد سیستماتیک یک تلاش گروهی است: کسب و کار مانند یک ورزش تیمی است. ساخت و اجرای فرآیندها توسط صاحب کسب و کار کافی نیست. همه باید درگیر سیستم سازی شوند تا همه چیز خوب پیش برود.

5. اهمیت مستند سازی را دریابید: تلاش‌های خود را برای سیستم‌ سازی در فایل‌های سرور یا ابر ذخیره کنید. همچنین می‌توانید آن‌ها را در دفترچه راهنمای شرکت خود قرار دهید. مزیت بزرگ ثبت سیستم‌ این است که افراد یا تیم‌های جدید می‌توانند با مراجعه به اسناد از جزئیات عملیات در کسب و کار مطلع شوند.

چگونه کسب و کار خود را سیستم سازی کنیم؟

در اینجا یک فرآیند گام به گام ساده را پیشنهاد می‌کنیم که می‌تواند برای سیستم سازی کسب و کارهای مختلف به کار برود:

چگونه کسب و کار خود را سیستم سازی کنیم؟
  1. سیستم‌های موجود را که کار می‌کنند مشخص کنید: اگر کسب‌وکاری را اداره می‌کنید که مدتی است وجود داشته است، احتمالاً قبلاً برخی از سیستم‌ها را در کسب و و کار خود دارید. این فرآیند در مورد از بین بردن سیستم‌ها و مونتاژ مجدد کسب و کار شما نیست! بلکه درباره این است که رویه‌های قدیمی یا جدید را به بهترین شکل ممکن و بدون شکست انجام دهید. شما باید پتانسیل کامل سیستم‌های موجود را به حداکثر برسانید.
  2. وظایفی که خود و کارمندانتان انجام می‌دهید را مشخص کنید: قبل از اینکه این فرآیند را طی کنید، شرط می‌بندم برخی از وظایف در کسب و کار شما وجود دارند که حتی درباره آن‌ها نمی‌دانید. این بدان معناست که ممکن است شما به برخی از کارهای کوچک اما مهم که عملیات شما را تنظیم می‌کنند توجه نکرده باشید. بنابراین هر از چند گاهی آنها را به ضرر کسب‌وکارتان کنار گذاشته‌اید. برای اینکه تمام به تمام این جزئیات دست یابید، از کارمندان خود بخواهید که فعالیت‌های فردی و گروهی روزانه خود را برای حدود یک هفته یا حدوداً ده روز ثبت کنند. در پایان این دوره، سوابق آن‌ها به شما درک روشنی از آنچه هر کارمند انجام می‌دهد و در آن کمک می‌کند، می دهد.
  3. یک دنباله ایجاد کنید: ممکن است ابتدایی به نظر برسد، اما گاهی اوقات، کارمندان رویه‌ها را اشتباه می‌گیرند، بدون اینکه بدانند تأثیر آن بر نتیجه نهایی چیست. کار بدون یک جریان منظم از رویه‌ها، بی نظمی در عملیات شما ایجاد می‌کند و کار را دشوار می‌کند. کارهای اولیه‌ای را که باید قبل از کارهای ثانویه انجام شود، شناسایی کنید تا به نتایج خوبی برسید. توجه به این نکته مهم است که برای بی نقص بودن همه چیز، هر کاری مهم است. وظایف اولیه باید به درستی اجرا شوند، در غیر این صورت به دلیل لرزش پایه، کیفیت کارهای ثانویه را تحت تأثیر قرار می‌دهند.

4. وظایف زائد و تکراری را حذف کنید: با مشخص کردن هدف از انجام هر فرآیند می‌توانید مراحل زائد و تکراری فرآیندهای در حال اجرا را مشخص کنید. تغییراتی را که برای بهبود کارایی و اثربخشی فرآیندها لازم است را اعمال کنید.

5. رویه‌های خود را مستند کنید: اکنون که سیستم‌های مختلف را می‌شناسید، کارهای تکراری را حذف کرده‌اید و ترتیب آن را مشخص کرده‌اید، باید همه چیز را به صورت مکتوب بنویسید. ایده این است که  راهنمای گام به گامی به کارمندان خود بدهید که در غیاب شما چه کاری و چگونه انجام دهند. شما باید یک سند آموزشی ایجاد کنید که یک کارمند بتواند با نظارت کم یا بدون نظارت از همان ابتدا درک و تفسیر کند.

6. پیاده سازی و پالایش را انجام دهید: هنگامی که فرآیند مستند شد، نوبت به اجرای آن می‌رسد. این فرآیند احتمالاً به مرور زمان نیاز به اصلاح دارد. با فرض ثابت ماندن اهداف فرآیند، روند کار باید در نهایت به آرامی اجرا شود و سازماندهی و انجام موفقیت‌آمیز وظایف را آسان‌تر کند. رویه‌های خود را با اختصاص دادن وظایف به کارمندان برای اجرا چند بار امتحان کنید. در حین کار، پیشرفت آن‌ها را زیر نظر داشته باشید. اگر در نهایت، نتایج به‌دست‌آمده در آزمایش‌های مختلف با هم برابر نبود، به این معنی است که آنها به همه چیز پی نبرده‌اند. با مشاهده شما، می‌توانید بفهمید که این اختلال از کجا آمده است. دوباره مراحل را با آنها مرور کنید و آنها را از طریق مراحل راهنمایی کنید تا زمانی که بتوانند آن را کامل کنند.

7  قاعده برای سیستم سازی کاربردی کسب و کار

  1. 1 تا 3 فرآیند را برای سیستم سازی انتخاب کنید: در قدم اول سیستم سازی کسب و کار باید کارهای تکراری را انتخاب کنید که برای کسب‌وکارتان مهم هستند و می‌توانند خیلی بهتر انجام شوند. این وظایف باید پیچیده باشند. آنها همچنین باید افراد و بخش‌های متعددی را درگیر کنند که با هم کار کنند. دلیل اینکه شما باید همزمان با چند فرآیند محدود شروع کنید این است که دیدن سریع نتایج مهم است. اگر با تعداد زیادی فرآیند به طور همزمان شروع کنید، در دیدن مزایای آن را دچار مشکل خواهید شد. بنابراین از کم شروع کنید و فقط تعداد انگشت شماری از فرآیندها را انتخاب کنید – تلاش برای انجام همه کارها به یکباره نشان دادن ارزش را دشوار می‌کند.
  2. نحوه عملکرد در فرآیندها را ثبت کنید: در این مرحله سعی نکنید چیزی را دوباره طراحی کنید و تنها به ثبت کردن مراحل فعلی گردش کار اکتفا کنید. می‌توانید در مراحل بعدی هر تعداد که دوست دارید تغییرات و تنظیماتی را انجام دهید.

3. آن را مشارکتی کنید: در این مرحله تنها کاری که باید انجام دهید این است که برای هر فرآیند یک برگه ایجاد کنید. سپس همه را درگیر کنید تا بنویسند که چه کاری انجام می‌دهند. نیازی به نمودارهای پیچیده نیست. درگیر کردن انجام دهندگان فرآیند تضمین می‌کند که همه چیز به طور دقیق ثبت شود.

4. وظایف افراد خارجی را از نزدیک دنبال کنید: منظور از افراد خارجی در این بخش مشاوران فرآیند هستند که از خدمات آن‌ها استفاده می‌کنید. مشاوران فرآیند اغلب بخش زیادی از زمان خود و شما را به ترسیم نمودارهای پیچیده‌ای اختصاص می‌دهند که هیچ کس واقعاً به آنها نگاه نمی‌کند. به همین دلیل است که بهتر است با ابزارهایی ساده کار کنید: مثلا چک لیستی که همه بتوانند از آن استفاده کنند. به سادگی ستونی از فعالیت ها را ترسیم کنید. مسئولیتی برای هر ستون و همچنین شرحی کلی نیز ایجاد کنید.

5. نرم افزاری را برای سیستم سازی ایجاد کنید: چیزی که نیاز دارید وسیله‌ای برای افراد است تا تأیید کنند که فعالیت‌های مورد نیاز در بخشی از فرآیند را انجام داده‌اند. با انجام این کار، اسناد را به فعالیت‌های انجام شده متصل می‌کنید. از این طریق می توانید تمام اسناد را به روز نگه دارید. اگر فرآیند را در یک فضای مشارکتی تنظیم کرده باشید، به راحتی می‌توانید مسئولیت‌های افراد را ببینید. کارمندان را تشویق کنید تا با هم کار کنند و همکاری کنند. اگر به کنترل‌هایی روی فرآیند نیاز دارید، اینجاست که نرم‌افزار می‌تواند نقش مهمی را ایفا کن

6. بازخورد به ما امکان بهبود می‌دهد: هر زمان که فرآیند را اجرا کردید، ستون دیگری برای بازخورد اضافه کنید که به افراد امکان می‌دهد در مورد هر مرحله فعلی نظر دهند. این حلقه بازخورد باعث ایجاد انگیزه در کارکنان و ترویج تغییرات مثبت می‌شود. کارکنان دوست دارند به روشی ساده و آسان کار کنند و به شما کمک می‌کنند تا نحوه عملکرد این فرآیندها برای رسیدن به آن هدف را توسعه دهید. بحث در مورد اینکه چرا کاری به روشی خاص انجام می‌شود، پیامدهای مثبتی را در پی خواهد داشت.

7. بهبود را به سایر فرآیندها تسری دهید: اکنون که پایه مکانیزمی برای مدیریت سیستم کسب و کار خود دارید، تمرکز ذهن تیم و کارمندان باید به یک اولویت شناخته شده تبدیل شود. نکات دستور کار در جلسات باید به این موضوع بپردازند که چگونه تغییر فرآیند می‌تواند بر تکامل مثبت به سرعت تأثیر بگذارد و کارکنان را توانمند کند.

چند ابزار برای سیستماتیک کردن کسب و کار

در بالا، اشاره کردیم که فرآیندهای مستندسازی، پیگیری کارها را آسان‌تر می‌کند. در واقع ایجاد پروتکل‌ها یک گام اساسی در سیستم‌سازی است. اینجا چند نمونه از ابزارهایی وجود دارد که می‌توان از آنها برای سیستماتیک کردن فرآیندها استفاده کرد:

  • چک لیست‌ها( Checklists): چک لیست‌های پروژه حاوی جزئیات خاص هر پروژه است که در محدوده کاری آن اعمال می‌شود. چک لیست‌ها برای کمک به ارائه انطباق با قوانین و دستورالعمل‌ها ایجاد می‌شوند. به این ترتیب که پس از اطمینان از انطباق با یک مورد، یا اطمینان از انجام یک وظیفه، آن وظیفه در لیست تیک می‌خورد.
  • قالب‌ها(Templates): قالب‌ها برنامه‌هایی هستند که کارهای روزمره مدیر و کارکنان را اولویت بندی می‌کنند. همچنین زمان پیشنهادی برای هر وظیفه را نیز مشخص خواهند کرد. اشکال مختلفی از قالب‌های کاری قابل طراحی هستند.
  • نقشه‌های مسیر (Journey maps): نقشه سفر مشتری یک نمودار (یا چندین نمودار) است که مراحلی را که مشتریان هنگام تعامل با یک شرکت طی می‌کنند، مشخص می‌کند. این نمودار از خرید آنلاین محصولات گرفته تا دسترسی به خدمات مشتری از طریق تلفن و ارائه شکایات در رسانه‌های اجتماعی، را نشان می‌دهد. نقشه‌های مسیر برای درک و مشخص کردن وظایف و سیستم سازی بسیار مفید هستند.
سیستم سازی کاربردی کسب و کار و ابزار مهم آن
  • تقویم‌ها (Calendars): تقویم‌ها از این لحاظ برای سیستم سازی مفید هستند که می‌توان به وسیله آن‌ها ددلاین یا مهلت انجام هر وظیفه را تعیین کرد.
  • نمودارها (Diagrams): نمودارها می‌توانند بهتر از هر نوشته و دستورالعملی ترتیب انجام وظایف را به کارکنان نشان دهند. بنابراین نمودارها یکی از مفیدترین ابزارها در سیتماتیک کردن وظایف هستند.
  • دستورالعمل‌های فرآیند(Process guidelines): تدوین دستورالعمل برای هر فرآیند جزئیات ضروری را مشخص کرده و از انجام خطا جلوگیری می‌کند. همچنین ابزار مفیدی برای آموزش کارکنان جدید محسوب می‌شود.

برخی از نرم‌افزارها نیز برای کمک به سیستم سازی کاربردی کسب و کار طراحی شده‌اند که برخی از مهم‌ترین آن‌ها عبارتند از:

  • برنامه‌های مدیریت پروژه شامل طیف گسترده‌ای از ویژگی‌ها هستند که گردش کار را ساده می‌کند. مانند چک لیست‌ها، تابلوهای کانبان، تقویم‌ها و موارد دیگر.
  • برنامه‌های مدیریت وظیفه بر روی یک سری وظایف خطی تمرکز می‌کنند و آنها را برای فرآیندهای تجاری که بسیار قابل تکرار هستند مفید می‌کند.
  • پلتفرم‌های منابع انسانی نمونه‌ای از برنامه‌های تخصصی هستند که می‌توانند برای سیستم‌بندی گردش‌های کاری خاص منابع انسانی استفاده شوند. مانند استخدام، حقوق و دستمزد، حضور و غیاب و غیره.
  • صفحات گسترده ممکن است به اندازه انواع دیگر ابزارهای فهرست شده در اینجا ویژگی‌های زیادی نداشته باشند. اما به راحتی می توان از آنها برای ایجاد چک لیست و الگو استفاده کرد.
  • پلتفرم های templates CRM نیز ابزار تخصصی دیگری هستند که فرآیندهای فروش و بازاریابی را سیستماتیک می‌کنند.

نرم افزارهای بسیاری وجود دارند که می توان از آن‌ها برای ساده کردن گردش کار استفاده کرد. در برخی موارد، بهتر است از یک ابزار عمومی مانند برنامه مدیریت وظایف استفاده کنید. در موارد دیگر، بهتر است از یک ابزار تخصصی مانند پلتفرم منابع انسانی یا پلتفرم CRM استفاده کنید. یا در موارد دیگر، استفاده از چندین ابزار به طور همزمان ایده خوبی است. به عنوان مثال، یک سند مرجع یا یک گردش کار در یک برنامه مدیریت کار ممکن است به چندین چک لیست یا الگو پیوند دهد. اگرچه این ممکن است کمی پیچیده به نظر برسد، اما مزایای سیستم سازی بسیار بیشتر از این پیچیدگی است. در واقع، هر چه فرآیند پیچیده‌تر باشد، نظام مند کردن آن ضروری تر و مفیدتر است. فرآیندهای پیچیده، به هر حال، بیشتر مستعد خطاها و نادیده‌انگاری‌ها هستند. بنابراین ایجاد دستورالعمل‌ها و فرآیندهای گام به گام برای پیروی از آن ضروری‌تر است.

نکات مهم سیستم سازی کسب و کار

نکات مهم در سیستم سازی کسب و کار

  • ما بسیار خوش شانس هستیم که در زمانی زندگی می‌کنیم که فناوری و اینترنت هر چیزی را ممکن می‌سازد. پیشرفت فناوری و اینترنت سیستم سازی را برای هر صاحب کسب و کاری ممکن کرده است. شما می‌توانید از فناوری برای ایجاد سیستم هایی برای بودجه ریزی، تدارکات، منابع انسانی و مدیریت عملکرد استفاده کنید.
  • سیستم‌سازی و اتوماسیون کسب‌وکار روش‌های جدیدی نیستند. کسب‌وکارها برای چندین دهه از سیستم‌های کلاکینگ خودکار، اسکنر بارکد و سیستم‌های ERP برای خودکارسازی انواع فرآیندهای مدیریت کسب‌وکار استفاده می‌کنند. تفاوت این است که این فناوری‌ها در سال‌های اخیر بسیار ارزان‌تر شده‌اند. به این معنی که دیگر مخصوص کسب و کارهای بزرگ با بودجه‌های کلان نیستند. هر کسب و کاری در هر ابعادی می‌تواند از این ابزارها استفاده کند.
  • ایده سیستم‌ها ممکن است برای شما خسته کننده یا بسیار محدود کننده به نظر برسد. ما

 همه نمی‌خواهند به زندگی به عنوان یک سری کارهای تکراری فکر کنند. به طراحی سیستم خود فکر کنید، مانند ساخت یک ماشین ظریف و خوب روغن کاری شده. با ماشینی که درست همانطور که باید عمل کند،  تنها می‌توانید نتایج ثابت و قابل اعتماد و رشد پایدار ایجاد کنید. همچنین می‌توانید از کار کردن در کسب‌وکار فاصله بگیرید و بر رهبری مورد نیاز خود تمرکز کنید.

سخن آخر

سیستم‌سازی کسب‌ و کار به این معنی است که خود را در مسیر اجرای موفق‌ترین کسب‌وکار ممکن قرار دهید. سیستم سازی کاربردی کسب و کار به کارمندان شما فضایی را می‌دهد که خلاقیت و اثربخشی بالا به آن  نیاز دارند. در حالی که به شما به عنوان مدیر یا مالک کسب و کار اجازه می‌دهد یک گام به عقب بردارید.  زیرا با سیستم سازی فرآیندهای تجاری می‌توانند از خودشان مراقبت کنند و نیازی به دخالت و حضور مستمر شما نخواهند داشت. ساده‌ترین راه‌ برای فرسودگی قبل از اینکه کسب‌وکارتان به موفقیت برسد که خودتان بر همه چیز مسلط شوید و همه کارها را انجام دهید! مهم نیست چقدر خوب هستید، این طرز تفکر واقع بینانه نیست. توسعه یک سیستم تجاری منطقی و قابل اجرا به شما این امکان را می‌دهد که یک کسب و کار موفق را بسازید و توسعه دهید.

سوالات متداول

سیستم سازی کسب و کار به معنای مدلسازی کسب و کار با این هدف است که خطا به حداقل برسد و کارایی افزایش یابد.

خطاهای کمتر، افزایش کیفیت کار، بهبود عملکرد، افزایش سرعت و بهبود کارایی مزایای عمده سیستم سازی کسب و کار هستند.

مشخص کردن اهداف هر فرآیند، مستند سازی جزئیات فرآیند، اجرای فرآیند و پالایش و اصلاح آن مراحل اساسی سیستم سازی کسب و کار را تشکیل می‌دهند.

چک لیست‌ها، قالب‌ها، تقویم‌ها، نقشه‌های مسیر و نمودارها مهم‌ترین ابزارهای کمکی در فرآیند سیستم سازی کسب و کار هستند.

کتاب هفت خان مدیریت کارخانه در تراز جهانی با رویکرد ژاپنی

🚀راهنمایی برای مدیران و سرپرستانی که می‌خواهند هزینه‌ها را کاهش دهند، بهره‌وری را افزایش دهند و کارخانه‌ای در تراز جهانی بسازند.

قیمت اصلی: 6,900,000 ریال بود.قیمت فعلی: 5,520,000 ریال.

×

پشتیبانی مدیرناب

×