در این مقاله قصد داریم درباره استراتژی کسب و کار صحبت کنیم. هر کسب و کاری برای موفقیت بیشتر نیاز به استراتژی دارد که براساس برنامه ها، اقدامات و اهداف مشخص در بازار کار رقابت کند و به سود برسد.
در همه جای دنیا کسب و کارها در بازاررقابتی خدمات خود را عرضه می کنند و از این طرق کسب درآمد و افزایش بازدهی دارند.
انواع استراتژی کسب و کار می گوید که هر کسب و کاری چطور می تواند در بازار یا محصولات و خدمات مشابه برند خود رقابت موفق و سالمی داشته باشد.
بدون اینکه شما یک استراتژی سالم و کارآمد داشته باشید نمی توانید کسب و کار موفقی داشته باشید البته این را هم در نظر داشته باشید که تدوین و اجرای استراتژی خوب و پیاده سازی آن هم کار آسانی نیست.
تعریف استراتژی کسب و کار
استراتژی کسب و کار مجموعه ای از اقدامات و تصمیمات سازمان در مسیر دستیابی به اهداف سازمان می باشد.
استراتژی کسب و کار برنامه ای هدفمند برای حضور و رقابت موفق در بازار کسب و کار است که برای ادامه فعالیت شرکت، جذب و جلب رضایت مشتریان و حفظ آنها کمک می کند.
کسب و کاری که برای رسیدن به اهداف خود برنامه نداشته باشد فقط در حد ترسیم رویا باقی می ماند و شما بعنوان صاحب کسب و کار باید بدانید کجا هستید؟ به کجا میخواهید برسید؟
چه میزان بهره وری و سود مورد نظر شماست و براساس آن برنامه هدفمند برای خود داشته باشید.
استراتژی کسب و کار سازمان را برای تعریف چشم انداز، اهداف و ماموریتهای آنها کمک می کند و تصمیم گیری را برای سازمان آسان می کند.
انواع استراتژی کسب و کار
استراتژی تهاجمی
نوآوری و خلاقیت در استراتژی تهاجمی بیشتر مورد توجه می باشد. استراتژی تهاجمی زمانی استفاده می شود که نسبت به شرایط بازار اوضاع مناسبی داشته باشید.
استراتژی تهاجمی بیشتر در جهت رشد و توسعه در بازار رقابتی کاربرد دارد.
استراتژی رقابتی
استراتژی رقابتی برای زمانیکه کسب و کار شما در بازار رقابتی به پایداری لازم نرسیده است استفاده می شود و کمک می کند که در رقابت با رقبا از استراتژی مناسب استفاده کنید.
استراتژی تدافعی
استراتژی تدافعی برای زمانی به کار می رود که شرایط کسب و کار شما به دلیل تهدیدهای بیرونی دچار بحران شده باشد.
در این موقعیت می توانید اهداف شرکت را براساس برنامه ریزی برای فروش یا واگذاری یا اعلام ورشکستگی بناکنید.
استراتژی محافظه کارانه
در این نوع استراتژی کسب و کار را براساس موقعیت هایی برای بهبود روند کاری اجرا می کنیم.
در این استراتژی با در نظر داشتن میزان درصد خطا و شکست در کسب و کار می توانیم انتخاب هایی معقول و درست داشته باشیم تا روند کسب و کار را توسعه دهیم.
اهمیت استراتژی کسب و کار
برنامه ریزی بهتر و دقیق تر
استراتژی به عنوان بخش مهم در کسب و کار محسوب می شود که می توانید به کمک آن مقاصد نهایی سازمان را برنامه ریزی کنید.
شناسایی نقاط ضعف و قوت
کسب و کارهای نوپا در شروع کار خود شناختی از نقاط قوت و ضعف خود ندارند یا آنها را بدرستی تشخیص نداده اند.
تدوین استراتژی مناسب در کسب و کار به شناخت نقاط ضعف و قوت کمک زیادی می کند.
افزایش بازدهی
اگر برای کسب و کار خود استراتژی دقیق طراحی کنید در مسیر فعالیت خود از همه منابع و ظرفیت های موجود استفاده کرده و همه بهره وری کار خود را بالاتر می برید.
مزیت رقابتی
یکی از مزایای پیاده سازی استراتژی برای کسب و کار را می توان در شناسایی ابعاد و شاخصه های کسب و کار دانست که در ادامه براساس همین شاخصه های کلیدی در بازار رقابتی نسبت به رقبا موفق تر عمل می کنید.
کنترل
استراتژی کسب و کار در جهت دستیابی به اهداف نهایی سازمان است که با مراقبت وبررسی دقیق به آن می توانید به درست بودن تصمیمات سازمانی پی ببرید.
اجزای استراتژی کسب و کار
استراتژی کسب و کار شامل سه جزء اصلی چشم انداز، ماموریت و ارزش های سازمان می باشد.
چشم انداز
چشم انداز نشان دهنده مسیر سازمان برای دستیابی به اهداف کسب و کار می باشد که در این مسیر باید به این سوالات پاسخ داده شود که کجا هستیم؟
به کجا می خواهیم برویم؟ و با پاسخ به این دو سوال مسیر اصلی سازمان شما مشخص می شود و در واقع می توانید تصویر و ذهنیتی دقیق از آینده کسب و کار خود ترسیم کنید.
ماموریت
در تعریف استراتژی سازمان یکی از گام های مهم تعریف بیانیه ماموریت سازمان است.
ماموریت فعالیت اصلی کسب و کار شما را از نظر خدمات شرکت و محصولاتی که به مشتریان ارائه می دهد تعریف میکند.
در واقع بیانیه ماموریت به طور کاملا شفاف بیان می کند که کسب و کار شما چه خدمات را به مشتریان در بازار رقابتی عرضه می کند و در مسیر رسیدن به اهداف سازمان چه شاخص ها و شایستگی هایی را در نظر گرفته است.
ارزش ها
ارزش های سازمان شامل اصول و قواعدی می شود که شرکت براساس آن پایه گذاری شده است و با رعایت و پایبندی به این قواعد این ارزش ها جزئی از این سازمان می شود که بر عملکرد کسب و کار شما تاثیر مثبتی خواهد داشت.
ارزش ها در سه دسته ارزش سازمانی، تیمی و فردی می باشند و شامل صداقت، کار تیمی، خلاقیت، انتقال دانش و … می شود.
معیارهای انتخاب استراتژی کسب و کار
به کار گرفتن ابزارهایی برای رشد کسب و کار
استراتژی کسب و کار باید با هدف رشد سازمان تدوین واجرا شود. پس قبل از هر اقدامی روند رو به رشد را برای سازمان در در نظر بگیرید و برنامه ریزی کنید.
پیشرفت و توسعه سازمان
در ابتدای مسیر کسب و کارتان باید بدانید می خواهید کدام بخش از کسب و کارتان پیشرفت کند؛ به طور مثال هدفتان افزایش فروش می باشد یا حفظ مشتریان و …
در نظر گرفتن بازار رقابتی
قبل از هر کاری باید بازار رقابتی برای محصولات مشابه کسب و کارتان را بررسی کنید و به این سوال جواب دهید که آیا در این شرایط بازار می توانیم پیشرفت داشته باشیم یا نه ؟
پاسخ به این سوال به شما کمک زیادی می کند که روی هزینه مورد نیاز و اهداف سازمانی بازنگری کنید.
تعیین میزان رشد
وقتی اهداف خود را مشخص کردید باید بررسی کنید که به چه میزان امکان رشد دارید.
اگر بدنبال فروش بیشتر هستید باید درصد افزایش فروش را تعیین کنید، یا اگر در صدد جذب مشتری هستید بگویید چند درصد به مشتریان سازمان اضافه شوند.
برنامه ریزی برای کسب و کار
در این مرحله شما باید گام های رسیدن به اهداف سازمان را بررسی و به طور دقیق مشخص کنید.
اجرای برنامه کسب و کار
تا این مرحله همه اهداف سازمان مشخص، ابزارهای لازم برای رشد کسب و کار شناسایی شده اند.
نیاز است که بعد از دستیابی به اهداف اولیه سازمان آنها را با اهداف اصلی مقایسه واگر تناسبی بینشان نبود مجددا بررسی شوند.
در مجموع کل روند کار باید به گونه ای پیش رود که بتوانید رضایت همه را جلب کنید چه اعضای تیم کاری از مدیران و کارمندان تا مشتریان سازمان.
مقالات پیشنهادی:
سخن پایانی
از مطالب بیان شده در این مقاله از سایت مدیرناب به این نتیجه می رسیم که استراتژی کسب و کار در روند رو به جلوی سازمان نقش اساسی دارد.
با کمک استراتژی کسب کار می توانید چشم انداز و ماموریت و اهداف سازمان را تعریف و براساس اهداف سازمان از فرصت ها و تهدیدها در بازار رقابتی مطلع و نسبت به بهبود نقاط صعف خود تلاش کنید.
همچنین می توانید از سیستم سازی کابردی کسب و کار در جهت پیروی از یک چارچوب مشخص در هنگام تکمیل وظایف بهره مند شوید.
تدوین و اجرای استراتژی کسب و کار می تواند به شما در مسیر موفقیت در بازار رقابتی کمک زیادی کرده و به ارزش ها و شایستگی ها مورد نظرتان برساند.