انواع تصمیم گیری در سازمان

6 مرحله مهم انواع تصمیم گیری در سازمان

3.8
(4)

تصمیم گیری در سازمان براساس دستیابی به اهداف اتخاذ می شود. تصمیم گیری مدیران در مورد مسائل مهم سازمان بهتر است در زمان مناسب انجام شود چون بر فرآیند کلی سازمان و فعالیت همه اعضای سازمان تاثیر می گذارد.

انواع تصمیم گیری در سازمان برای دستیابی به نتایج مثبت در راستای اهداف سازمان می باشد پس مدیران باید به موقع در زمینه مسائل مهم به اتفاق نظر برسند تا جایی که آن تصمیم بهترین راه حل از بین گزینه های موجود باشد و بیشترین احتمال رسیدن به نتایج مثبت و اهداف را داشته باشد.

با تصمیم گیری های نابجا یا بی موقع بدون دستیابی به نتایج مساعد، علاوه بر از دست دادن زمان؛شاهد هدر رفت منابع سازمانی هم هستیم.

از طرفی اعضای تیم هم نسبت به آینده سازمان دلسرد وناامید می شوند. پس باید با یک سری تکنیک های اساسی بهترین تصمیم ها در سریع ترین زمان گرفته شود.

در این مقاله همراه ما باشید تا اول بررسی کنیم که تصمیم گیری چیست؟ مراحل تصمیم گیری در سازمان کدامند ؟ و نهایتا اینکه در مسیر تصمیم گیری با چه مسائل و چالش هایی روبرو هستیم؟

تصمیم گیری در سازمان

تصمیم گیری چیست؟

به مسیر بررسی و تحلیل داده ها در مورد موضوعی خاص تا رسیدن به بهترین رویکرد و راه حل تصمیم گیری گفته می شود.

تصمیم گیری در سازمان نقطه شروع تصمیمات بعد از آن است و هر سازمانی برای اتخاذ تصمیم های درست، به موقع و هوشمندانه نیازمند فردی با دقت بالا و دارای صلاحیت لازم برای این تصمیم گیری ها می باشد.

این فرد باید انواع تصمیم گیری در سازمان را انجام دهد و به همه مسائل وچالش های موجود در هر موضوع آگاهی و تسلط کافی داشته باشد تا بتواند حول محور همان مسئله تصمیم هایی هوشمندانه و هدایت شده بگیرد.

اینکه فرد توانایی این را داشته باشد که از میان راه حل های موجود مناسب ترین راه حل را انتخاب بهرین تصمیم را بگیرد اهمیت زیادی دارد، چون در انتها مسئولیت نتایج حاصل از آن تصمیم گیری در سازمان هم می باشد.

تصمیمات اخذ شده باید سازنده باشد و با استفاده از تکنیک ها و روش های حل مسئله یا کمک از تجربیات قبلی خود یا سایر مدیران و تحلیل همه موارد به درستی اتخاذ شود.

اهمیت تصمیم گیری در سازمان

مراحل مختلف تصمیم گیری در سازمان

1.شفاف سازی و مشخص کردن

هنگام تصمیم گیری باید حتما اهداف را به درستی مشخص کنید. موضوع مورد نظر را از جنبه های مختلف بررسی کنیم که در ادامه مسیر به مسائل و مشکلات آن آگاه باشید.

2.کشف و شناسایی همه اطلاعات و مسائل مربوطه

دانستن اطلاعات کافی در مورد موضوع مورد تصمیم کار شما را در تصمیم گیری راحت تر می کند و بهتر است برای مسائل پیش رو راه حل هایی را ارائه دهید.

3.معیارهایی برای ارزیابی در نظر داشته باشید

در نظر داشتن ملاک هایی برای ارزیابی میزان موثر بودن راه حل هایی که پیش از این ارائه داده اید.

تصمیم گیری

4.پیش بینی اثر بخش بودن یا نبودن راه حل ها

براساس معیارهای مرحله پیشین نتیجه بخش بودن یا نبودن راه حل ها را پیش بینی کنید.

5.رتبه بندی راه حل ها

راه حل های ارائه شده را رتبه بندی کنید و حتی می توانید آن راه کارهایی که برای مسئله پیش رو دارید را مقایسه و بهترین را انتخاب کنید.

6.تصمیم گیری کنید

بعد از اینکه موضوع مورد نظر را از جنبه های مختلف بررسی کردید و راه حل های ارائه شده رتبه بندی شدند حالا می توانید براساس اولویت بندی ها بهترین تصمیم را اتخاذ کنید.

البته وقتی تصمیم گیری در سازمان انجام می شود باید همه محورهای آن بررسی شده و افرادی که از این تصمیم تاثیر می پذیرند را هم مد نظر داشته باشید تا تصمیم قاطعانه تری برای خود اتخاذ کنید.

برخی تصمیماتی که گرفته می شود عواقب برگشت ناپذیری دارد پس تا جایی که می توانید تصمیمی را باطل نکنید مگر تصمیمی که احساس می کنید بیهوده و زیان بار است.

انواع تصمیم گیری در سازمان

چالش های تصمیم گیری در سازمان

◼اشتباهات و موضع گیری های شناختی

موضع گیری های شناختی در حین تصمیم گیری ممکن است منجر به تصمیمات اشتباه و غیرمعقول شود.

◼اخلاق در تصمیم گیری

یکی دیگر از چالش های تصمیم گیری داشتن اخلاق در مدیریت می باشد. تعیین مرزهای اخلاقی در تصمیم گیری از مهم ترین و حساس ترین مسائل می باشد.

◼بررسی تصمیم های مدیر

با تهیه لیست از پیش تعیین شده با توجه به ارزش های سازمان به عنوان مدیر هنگام تصمیم گیری می توانید از این لیست استفاده و بررسی کنید که آیا تصمیم به جا و درستی بوده است یا نه؟

تصمیم گیری

انواع تصمیم گیری در سازمان

✔تصمیم گیری منطقی

این نوع تصمیم گیری در سازمان به صورت منطقی انجام می شود. وقتی که تصمیم گیری شما بر فرآیند کل اعضاء تیم تاثیر داشته باشد و نیازمند نتیجه بخش بودن آن هستید تصمیم گیری منطقی بهترین نوع تصمیم گیری خواهد بود.

✔تصمیم گیری بصری

تصمیم گیری بصری برپایه اطلاعات تجربی و شناخت بصری شما از الگوها است و اغلب توسط مدیرانی اتخاذ می شود که تجربه خوبی در حل مشکلات این چنینی دارند و در حل مسائل مشابه راهکارهای موفقی داشته اند.

✔تصمیم گیری خلاقانه

در تصمیم گیری خلاقانه گردآوری داده ها و تحلیل آنها حول محور حل مسائل و پیش بینی راه حل هایی برای آن انجام می شود.

روند کلی تصمیم گیری خلاقانه به این صورت است که تیم ها راهکارها را تست می کنند و با تغییرات بهینه می شوند.

اهمیت تصمیم گیری

عوامل موثر بر تصمیم گیری در سازمان

1.عوامل منطقی:این دسته عوامل شامل مواردی از جمله بودجه پیش بینی شده، زمان بندی مورد نظر و تاثیر آن بر سایر اعضای تیم می باشد.

2.عوامل روانشناختی:این عوامل شامل خصوصیات رفتاری و شخصیتی مدیر برای تصمیم گیری، تجربیات بصری او، میزان شناخت او ارزش های سازمان می باشد.

3.عوامل اجتماعی:تصمیماتی که در سازمان اتخاذ می شود نیاز به تائید افراد موثر بر این تصمیم دارد و از موارد اساسی تصمیم گیری در سازمان است.

4.عوامل فرهنگی: فرهنگ حاکم بر سازمان بر تصمیم گیری در سازمان تاثیر بسزایی دارد.

سخن پایانی

مدیران موفق در سازمان ها با شناخت کافی از نحوه تصمیم گیری و آگاهی از انواع تصمیم گیری می توانند اهداف سازمان را برپایه فروش و سود بیشتر و توسعه سازمان بنا نهند.

تصمیم گیری جنبه ها و انواع مختلفی دارد که منجر به دستیابی اهداف مشترک سازمان می شود.

در جریان تصمیم گیری شما می توانید با تحلیل اطلاعات سازمان و با در نظر گرفتن عوامل موثر بر آن، استراتژی موثری را در خصوص موضوع مد نظر انتخاب کنید.

تصمیم گیری در سازمان یکی از مهم ترین وظایف مدیران می باشد. ما در مدیرناب با استفاده از سبک مدیرژاپنی در این مسیر به شما آموزش می دهیم که چطور سیستم سازی کاربردی کسب و کار را اجرا و بعنوان مدیر حرفه ای تصمیمات درست و بجا اتخاذ کنید.

میانگین امتیاز 3.8 / 5. تعداد آرا: 4

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

کتاب هفت خان مدیریت کارخانه در تراز جهانی با رویکرد ژاپنی

🚀راهنمایی برای مدیران و سرپرستانی که می‌خواهند هزینه‌ها را کاهش دهند، بهره‌وری را افزایش دهند و کارخانه‌ای در تراز جهانی بسازند.

قیمت اصلی: 6,900,000 ریال بود.قیمت فعلی: 5,520,000 ریال.

×

پشتیبانی مدیرناب

×