(رشد کسب و کار سیستمسازی و استانداردسازی ناب)
تلفیق اهداف و برنامههای عملیاتی با متد TABE- تابع
- چطور پیادهسازی اهداف استراتژیک کسب و کارمان کار روزانه کار کنانمان باشد؟
- شرکتهای تراز اول جهانی چگونه استراتژیها، اهداف کلان و اصلی خودشان را پیادهسازی میکنند؟
در مقاله قبل ما با مفاهیم تدوین نقشه استراتژی و اهمیت داشتن نقشه راه برای هر کسب و کاری صحبت کردیم اما صرف داشتن استراتژی و نقشه عمل تمام کار نیست و تا زمانی که شما این دانش و نقشه راه را عملیاتی نکنید ارزش چندانی نخواهد داشت.
اهمیت پیادهسازی اهداف استراتژیک و عملیاتی کردن آن
شما با توجه به اهدافی که در دوره تدوین نقشه استراتژی مشخص کردید باید توانایی تلفیق اهداف با تاکیتکها و برنامههای عملیاتی کوتاه مدت را داشته باشید تا بتوانید طبق استراتژیهای کلان سازمانی با تاکتیکهای موثر و به هم پیوسته به نتایج بلند مدت مشخص شده دست یابید.
توجه داشته باشید تدوین نقشه استراتژی، پیادهسازی و عملیاتی کردن آن و بازخورد گرفتن و اصلاح آن یک چرخه است که مانند یک ماشین کار میکند اگر یک قطعه یا پازل از این ماشین کار نکند کل چرخه تبدیل به چرخه معیوب میشود که نتایج مورد انتظار را در برنخواهد داشت و حتی ممکن است آسیبها جبران ناپذیری نیز برای کسب و کار شما داشته باشد.
پس بعد از آشنایی با دوره تدوین نقشه استراتژیک شما باید توانایی پیادهسازی و عملیاتی کردن آن و همچنین تلفیق اهداف با برنامههای عملیاتی را نیز داشته باشید و بتوانید بازخوردههای دورهای مرتبط از کارکرد سیستم بگیرید و از کارکرد سیستم مطمئن شوید تا به اهداف مورد انتظار و مشخص شده دست یابید.
در دوره تلفیق اهداف و برنامههای عملیاتی ما قصد داریم شما را با مفاهیم مرتبط با عملیاتی کردن برنامهها و اهداف آشنا کینیم. علاوه بر این مفاهیم در این دوره شما نحوه و فرایند پیادهسازی، آخرین تاکتیکها و روشهای پیادهسازی اهداف و تاکیتکها را نیز فرا خواهید گرفت.
متدلوژی DOPA/TABE نواورانهترین راه حل پیادهسازی و عملیاتی کردن برنامهها
این دوره یک سورپرایزی نیز برای فراگیران خواهد داشت و آن آشنایی با متد DOPA/TABE است که برای اولین بار در ایران و توسط مربیان متخصص ایرانی ارائه خواهد شد. این متد، یک شیوه بسیار خلاقانه و نوآور در زمینه پیادهسازی و عملیاتی کردن اهداف و استراتژی هاست که در این دوره فراگیران با آن آشنا خواهند شد.

چرا باید پیادهسازی اهداف استراتژیک دغدغه کلیه سطوح سازمانی گردد؟
معمولا تدوین استراتژی و نقشه راه در سازمانها یک رویکرد بالا به پایینی است یعنی در بالاترین سطج سازمان اهداف مشخص شده و برای اجرا و عملیاتی شدن به سطوح پایین سازمان انتقال داده میشود. اما نکتهای که اینجا وجود دارد اینست که چون اجراکنندههای برنامههای عملیاتی معمولا با نحوه و چگونگی کارکرد این برنامههای عملیاتی و اهداف اصلی آن آشنا نیستند و یا به چرایی پیادهسازی، اهمیت پیادهسازی، آسیبها عدم اجرایی کردن این اهداف آگاهی ندارند و ممکن است مقاومتهایی در پیادهسازی پیش بیاد.
برای جلوگیری از این مشکلات بهتر است مدیران را با توجه به سطوح سازمانی در فرایند برنامهریزی و تدوین نقشه استراتژیک دخیل کنید و همچنین در سطوح پایینتر نیز از مدیران میانی، سرپرستها، سرگروها و حتی کارکنان کلیدی نیز باید در جلساتی با اهمیت و دلایل پیادهسازی استراتژیها و اهداف جدید استفاده گردد و آنها را در این فرایند درگیر کنید تا پیادهسازی اهداف استراتژیک در کل سطوح سازمانی تبدیل به دغدغهی همهی واحدها گردد.
مفاهیم اصلی که در این دوره با آن آشنا خواهید شد
دانستن مفاهیم اهداف کلان، اهداف اصلی، اصول، راهبردها و ابزارها، یکی از مهمترین مفاهیم مدیریت ناب در کسبوکارها میباشد تاز مانی که شما مفاهیم را به خوبی درک نکرده باشید در پیادهسازی به مشکل خواهید خورد در ادامه توضیحات خلاصهای درباره این مفاهیم ارائه میشود.

- اهداف کلان: objective
در این بخش اهداف کلان شرکت بررسی و مشخص میشود که شرکت برای مثال در 5 سال آینده به کجا میخواهد برسد.
مثال ملموسی که در این بخش میتوان گفت اینست که شرکت اهداف کلانش این است که به رهبر بازار تبدیل شود یا سهم بازار خود را به بالای 30 درصد برساند.
- اهداف اصلی: Target
بعد از اینکه اهداف کلان شرکت مشخص شد باید اهداف کلان به یک سری اهداف اصلی کوچیکتر و عملیاتی تبدیل شود.
به عنوان مثال در ادامه مثال بالا، شرکت در این بخش تصمیم میگیرد برای رسیدن به هدف کلان یعنی تبدیل به رهبر بازار شدن، اهداف کوچکتر و عملیاتیتری در راستای اهداف کلان شرکت انجام دهد مانند نفوذ در بازارهای جدید، افزایش 30 درصد فروش در بازارهای کلیدی، توسعه چند محصول جدید، کاهش هزینههای تولید، کاهش قیمت نهایی و غیره
- اصول: Principle
سازمان در این بخش باید بعد از مشخص اهداف کلان و اصلی یکسری اصولی که شرکت باید به آنها پایبند باشد تا به موفقیت و اهداف مشخص شده برسد را مشخص میکند.
در راستای مثال بالا مانند: تولید و ارائه خدمات بدون نقص، به حداکثر رساندن کارایی، توسعه مهارت کارکنان و غیره
- راهبردها: Guidelines
در ادمه فرایند آشنایی با مفاهیمها، مفهوم بعدی که ضرورت دارد با آن آشنا شوید مبحث راهبردها است. اینکه شرکت در رسیدن به اهداف و اصول مشخص شده چه راهبردهایی باید انتخاب کند؟
در این بخش جواب داده میشود که چه راهبردهایی وجود دارد و چه راهبردی، راهبرد بهینه برای سازمان شما با توجه به استراتژی، منابع، شرایط و اهداف مشخص شده است.
به عنوان مثال در این جا راهبردهایی مثل، تضمین پروسهی تولید و خدمات، اجرای خودکنترلی، حل مشکلات کیفی محصولات و خدمات، کاهش هزینهی تجهیزات، ضمانت تولید روزانه، ارائهی خدمات طبق برنامه و تولید محتوای منظم و غیره مشخص میگرند.
- ابزارها
برای موفقیت هر طرح، برنامه و استراتژی یکسری ابزار و روشهای خلاقانه لازم است که در این بخش به مهمترین ابزارهای لازم برای پیادهسازی و عملیاتی کردن برنامهها، استراتژیها و اهداف سازمانی خواهیم پرداخت که به برخی از این ابزارها در زیر اشاره شده است.
- DOPA/TABE
- ابزار اتلافسازی
- استانداردسازی
- ساماندهی محیط کاری 5s
- کایزن
- دهها ابزاری که متناسب با نیازها مورد استفاده قرار میگیرند
همانطور که در مثال بالا مشاهد کردید بعد از مشخص شدن اهداف کلان کسبوکار، اهداف اصلی را مشخص کرده و با پیروی از سری اصول سازمانی خاص کسبوکار خود، راهبردها و رویکردهای تحقق آن اهداف را نیز مشخص کردیم.
در نهایت با استفاده از ابزار مطمئنی که در صنایع و کسبوکارهای طراز اول، قابلیتهای خود را با مؤفقیت به نمایش گذاشتهاند و موثر بودن آنها ثابت شده است تلاش خود را در جهت رسیدن به اهداف ناب کسبوکار، بهکار میبندیم.
اهداف تلفیقی چیست:
درو اقع اهداف تلفیقی، اهداف متوازنی است که در برگیرنده توازن بین شاخصهای مالی با سایر شاخصها؛ توازن بین ذینفعان داخلی و خارجی؛ توازن بین اهداف بلند مدت و کوتاه مدت و توازن بین شاخصهای مادی و تابع عملکردی است. که در دروه قبلی در مورد این توازن مفصل صحبت شده است.
شاخص یا KPI چیست:
معیار اندازهگیری است که در جهت هدایت و کنترل استراتژی اهداف و برنامهها مورد استفاده قرار میگیرد. به عنوان مثال شما برای ارزیابی موفقیت یک کمپین تبلیغاتی یک سری شاخصهایی را از قبل مشخص میکنید تا ببینید نقطه قوت و ضعف برنامه شما دقیقا کدام قسمت است و کدام بخش نیازمند اصلاح و بازنگری دارد. شاخصهایی که در اینجا ارزیابی میکنید میتواند شامل افزایش فروش، افزایش جذب لید، افزایش برند اورنس، CTR هر کانال تبلیغی و غیره باشد. شما بعدا با مقایسه نتایج واقعی با نتایج پیشبینی شده و مورد انتظار دقیقا میتوانید متوجه بشوید که چرا به اهداف مشخص شده نرسیدهاید یا چرا نتایج بهتری از پیشبینیهایتان به دست آمده است و بعدا میتوانید در آن بخش بهینه سرمایهگذاری کنید.
یک برنامه عملیاتی خوب چه ویژگی باید داشته باشد؟
یک برنامه عملیاتی خوب باید دارای مجموعهای از اقدامات عملی و برنامههای اجرایی باشد که در راستای تحقق اهداف در سطوح معاونت؛ مدیریت؛ ادارات؛ مسئولین؛ سرگروها تعریف میگردد و همچنین دارای معیار اندازهگیری میباشد.
جدول زیر وضعیت شرکتهایی ایرانی و دلایل عدم موفقیت در پیادهسازی استراتژیها را در مقایسه با شرکتهای خارجی را نشان میدهد. شما با یک نگاه کوتاه میتوانید به بزرگترین ضعف شرکتها در عدم موفقیت پیادهسازی استراتژیهایشان دست پیدا کنید و در پیادهسازی برنامه هی عملیاتی کسب و کار خود حتما از قبل در مورد آنها برنامه ریز و لحاظ کنید. دیتای زیر برای درک موضوع و درک تفاوت بین شرکتهای خارجی با شرکتهای ایرانی بسیار مهم است.
ما در این دوره به شما آموزش خواهیم داد که دیگر این اشتباهات را مرتکب نشوید و همانند شرکتها برتر و بینالمللی دنیا فکر کنید.
1 | شرکتهای فاقد سیستم اندازهگیری عملکرد و ارزیابی استراتژیها | 80% |
2 | شرکتهایی که هیچگونه آموزشی در مورد اندازهگیری عملکرد و استراتژیها نداشتهاند. | 60% |
3 | شرکتهایی که برای اجرای اندازهگیری عملکرد و استراتژیها فاقد برنامه کلان هستند. | 90% |
4 | فقدان اهداف و مقاصد روشن برای شاخصهای عملکردی | 90% |
5 | فقدان اهداف تعریف شده برای شاخصهای عملکردی از بالا به پایین | 90% |
6 | تعریف اهداف برای شاخصهای عملکرد از پائین به بالا | 80% |
7 | مرتبط نبودن سیستم اندازهگیری عملکرد با سایر سیستمهای جاری در سازمان | 80% |
مهمترین دلایل عدم موفقیت استراتژیها در شرکتهای خارجی
1 | مشکلات ناشی از اجرای استراتژیها | 45% |
2 | مشکلات مربوط به فرموله نمودن مفاهیم اجرایی | 26% |
3 | مشکلات مربوط به ناکافی بودن اطلاعات و فرضیات | 21% |
4 | مشکلات مربوط به تجزیه و تحلیل | 8% |
متدلوژی DOPA/TABE
متد DOPA، استاندارد شرکت رنو است که از این متد برای پیادهسازی اهداف کلان و استراتژیهای سازمان که مستندسازی شده است استفاده میشود.

متد تابع (TABE) توسط آقای محمد نجار کریمی بنیانگزار کلینیک تخصصی مدیر ناب اختراع شده است. در واقع متد تابع، مخففِ تلفیق اهداف و برنامههای عملیاتی است که از مدل DOPA الهام گرفته شده و توانسته با خلاقیتی که در این مدل به کار برده نقاط ضعف این مدل را حذف و نقاط قوت آن را کامل کرده و در قالب مدل جدیدی به نام تابع ارائه دهد. در این دوره روش پیادهسازی و برنامهریزی عملیاتی برای اولین بار به روش تابع ارائه خواهد شد.
استقرار و پیادهسازی استراتژی در کسب و کارها در مقیاس بزرگ تنها از طریق تکیه بر سیستم مرجع TABE و الگوی تایید شده جهانی قابلیت اجرایی خواهد داشت. مهمترین بخش مدل تابع، بخش زمانبندی و برنامهی اجراست که در این دوره به صورت مفصل به آن پرداخته خواهد شد.
اهداف اصلی دوره تلفیق اهداف و برنامههای عملیاتی
در این دوره هدف اصلی که دنبال میشود ارائه یک مدل جامع و کاربردی همراه با آموزشهای عملی است که سازمانها بتوانند بدون هیچ اتلاف انرژی به بهترین و بهینهترین حالت ممکن استراتژیهای سازمانی خود را به راحتی پیادهسازی کنند و بتوانند بهره وری کسب و کارشان را ببهبود بخشند. در زیر اهم اهداف این دوره ارائه شده است.
- جاریسازی اهداف کلان و استراتژیک در کلیه سطوح سازمان
- پایش اهداف و برنامههای عملیاتی
- تعیین سهم واحدها/کارکنان از دستیابی به اهداف
- هر هدف به صورت منسجم و عادلانه در کل سلسه مراتب در نظر گرفته میشود.
- نیروی کار برروی اهداف (نتایج)دارای اولویت متمرکز شده است.
- تطبیق انگیزههای اصلی بطور دائم جهت تضمین تحقق اهداف
کلیدیترین نکاتی که در این دوره خواهید آموخت
- تشکیل تیم شرکاء توسعه در تمام سطوح
- برگزاری جلسات هماهنگی و پایش اهداف
- تعیین شاخصهای ارزیابی (KPI)
- پیادهسازی و اجرای استراتژی به روش یکپارچه و جامع DOPA/TABE
- آشنایی با روش ماتریس و- دو امداد
- آشنایی با مدل آبشاری
خلاصه و جمعبندی
همانطور که در ابتدای مطلب بیان شد استراتژی بدون پیادهسازی و اجرا ارزش خاصی به کسب و کار شما اضافه نمیکند با پیادهسازی درست است که شما میتوانید در باره موفقیتآمیز بودن یا نبودن یک استراتژی نظر دهید و درباره ادامه دادن یا اصلاح آن تصمیم بگیرید. به قول سعدی که میفرماید عالم بیعمل به زنبور بیعسل میماند حکایت سازمان و شخصی است که دانش کافی در زمینه کسب و کار و تدوین استراتژی دارد ولی توانایی اجرا و پیادهسازی را ندارد.
ما در این دوره به شما بهترین روشها و متدها را برای پیادهسازی استراتژی آموزش خواهیم داد تا علاوه بر دانش تئوری و آکادمیک، دانش پیادهسازی و عملی کردن آنها را نیز به صورت عملی فرا بگیرید و بتوانید در کسب و کار خود عملیاتی کنید.

مزیتهای اصلی دوره تلفیق اهداف و برنامههای عملیاتی
مزیتهای اصلی که این دوره دارد و از دیگر دورهها و کلاسهای که برگزار میشود متمایز میکند ترکیب دانش علمی و آکادمیک روز با تجربه و عملیسازی آن است. شما در این دوره دانش روز را فرا خواهید گرفت از تجربه اساتید در پیادهسازی موفق آن الگوهای جهانی در سازمانهای ایرانی بهرمند خواهید گردید و در نهایت به صورت عملی آن را در سازمان خود پیادهسازی خواهید کرد.
دومین مزیت این دوره را میتوان کلاسهای مشاوره و منتوری خصوصی این دوره دانست که همهای فراگیران میتوانند یک جلسه مشاوره از اساتید برجسته و با تجربه این دوره دریافت کنند.
و درنهایت این دوره با توجه به تجربه ارزشمندی که دریافت میکنید بسیار ارزان در مقایسه با دورههای مشابه بینالمللی آن است و حتی این دوره ضمانت مانی بک گارنتی دارد و اگر شما از دوره رضایت نداشته باشید تمام پولی که شما پرداخت کردید به شما پس داده خواهد شد.
علاقه مندان جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره درباره دورههای مجموعه کلینیک تخصصی مدیر ناب میتوانند به سایت این مجموعه مراجعه کنند و از دورههای این مجموعه به چندین صورت حضوری، آنلاین و ترکیبی استفاده کنند.