تعریف مسیر شغلی ایده آل و اینکه برای رسیدن به نقطه مدنظر در شغل و فضای کاری چه مراحلی باید طی شود بر پایه دانش، تجربیات و خواسته های شخصی فرد می باشد.
به طور کلی می توان طراحی مسیر شغلی را مهم ترین بخش از زندگی شغلی هر شخصی دانست به این معنی که هر کسی در طول زندگی خود مسیر و جایگاه ایده آل شغلی را برای خود تعریف و در جهت دستیابی به آن تلاش می کند.
مسیر شغلی چیست؟
مسیر شغلی برنامه ریزی طولانی مدت برای طی کردن مسیری خاص با فعالیت های مشخص تا رسیدن به موقعیت ایده آل شغلی هست. این برنامه ریزی می تواند شامل طی کردن دوره های آموزشی، کسب تجربه، کاراموزی یا تحصیل در حیطه تخصصی و حتی کسب تجربه در مشاغل مرتبط باشد.
رشد در مسیر شغلی می تواند با ترفیع رتبه باشد. در واقع مسیر شغلی در سازمان در راستای رشد با فعالیت در مشاغل مرتبط و کسب تجربه و مهارت های متعدد بدست می آید و هرچه مهارت های بدست آمده به روزتر باشد و نیازهای جدیدتری را رفع کند که در شغل قبلی این مهارت و تجربه را نداشته اید.
مراحل مسیر شغلی در سازمان
✔مرحله اول:مدیریت خوب
مدیر خوب در سازمان صداقت را سرلوحه رفتار با کارکنان می داند و در حوزه کاری خود متخصص می باشد. از طرفی پشتیبانی کافی را از کارکنان اعمال کرده و تیم حرفه ای را تشکیل داده که کسی دوست ندارد این سازمان را به هر دلیل ترک کند.
✔مرحله دوم:مشخص کردن برنامه کاری سازمان و وضع دقیق وظایف
در هر سازمانی اگر فرایند کاری به خوبی پیش نمی رود و یا اینکه راندمان کاری سازمان نتایج مثبتی نداشته است دلیل اصلی آن را می توان در مشخص نبودن وظایف کارکنان دانست.
مدیر خوب در راستای مدیریت مسیر شغلی کارکنان باید به طور دوره ای از کارکنان گزارش دریافت کرده و آنها را بررسی کند و در صورت وجود مشکل برای حل آن تلاش کند.
✔مرحله سوم:تعیین مسیرهای شغلی
در سازمان باید چندین مسیر شغلی تعریف شود و سپس به مدیریت مسیر شغلی بپردازیم. افراد چندین شغل مرتبط را تجربه می کنند در این صورت با بررسی عملکرد کارکنان و میزان تاثیری که نقش فرد در سازمان داشته دستمزد پرداخت شود.
از طرفی ترفیع رتبه برای افراد در سازمان هم طبق عملکردکاری آنها صورت خواهد گرفت.
✔مرحله چهارم:طرح سوالاتی برای کارمندان راجع به مسیر شغلی
تعریف مسیر شغلی براساس صحبت های دقیق و جامع در زمینه مشاغل و انتظارات در مورد آنها شکل می گیرد.
درواقع با ارزیابی های جامع و کلی و طرح سوالات خاص می توان به نتایج مثبت برای تعیین مسیر شغلی رسید. اینکه بدانیم کارمندان راجع به شغل چه خواسته ای دارند مبنای تعریف و مدیریت مسیر شغلی است. در گام بعدی نیاز داریم که کارمندان را به سوی دستیابی به اهداف هدایت کنیم.
✔مرحله پنجم: عملگرا و صادق بودن
در سازمان هایی با شاخه های کاری متنوع مدیران باید صداقت کافی داشته و موقعیت را برای کارکنان ایجاد کنند تا آنها با ارزیابی تنوع شغلی موجود و علاقه مندی های خود به مسیر شغلی مناسب دست پیدا کنند.
نمونه هایی از مسیر شغلی
در این بخش چند مورد از نمونه های طراحی مسیر شغلی را نام می بریم که می توانید با بررسی آنها مسیر شغلی ایده آل را برای خود ترسیم کنید.
◾مدیریت:مدیرعامل، مدیر اجرایی، مدیر دفتر
◾تبلیغات و بازاریابی: مدیر پروژه، مدیر تبلیغات، بازاریاب،مدیر بازاریابی، هماهنگ کننده تبلیغات
◾روابط عمومی: مسئول روابط عمومی، نماینده روابط عمومی، مدیر ارتباطات
◾پشتیبانی و فروش: کارشناس پشتیبان، مدیر فروش، کارشناس فروش، کارشناس بازرگانی
◾تولید محتوا و نویسندگی: ویراستار، کپی رایتر، نویسنده، دستیار ویراستاری، سردبیر
◾آموزش: دبیر، معاون آموزشی، مدیربرنامه آموزشی
◾مهندس:مهندس ارشد، مدیر پروژه، مشاور پروژه
◾کارآفرینی: مدیر فروش، کارآفرین و توسعه دهنده کسب و کار
◾منابع انسانی: مدیر منابع انسانی، مسئول استخدام، معاونت منابع انسانی
◾حسابداری: حسابدار ارشد، کارشناس حسابداری
بخوانید:تئوری z چیست و چه مزایایی دارد؟
انواع مسیر شغلی تخصصی
🔹دانش
در این نوع مسیر شغلی فرد از طریق دانشی که با حضور در دوره های تخصصی یا کلاس دانشگاه کسب کرده است فعالیت خود را آغاز می کند.
مبنای این نوع مسیر شغلی دانش می باشد و افراد براساس دانش خود در هر زمینه تخصصی که هستند به دیگران کمک میکنند.
🔹مهارت
در این نوع مسیر شغلی افراد با مهارت آنها تعیین می شود و افراد براساس مهارت های شغلی که دارند به ارائه خدمات می پردازند.
در این نوع مسیر شغلی در کنار دانش نیاز به مهارت هم احساس می شود.
🔹راه اندازی کسب و کار
این نوع مسیر برای افرادی مناسب است که بدنبال راه اندازی کسب و کار و ارائه خدمات یا محصول خاص به مشتریان هستند.
🔹دورکاری
در این نوع از دسته بندی مسیر شغلی افراد با ارائه مهارت تخصصی که دارند درآمد بدست می آورند. افراد با داشتن دانش تخصصی در حوزه خاص می توانند خدمات ارائه داده و درآمد کسب کنند.
بخوانید:6مرحله مهم انواع تصمیم گیری در سازمان
سخن پایانی
تعریف مسیر شغلی در راستای پیشرفت افراد و ترفیع رتبه از طریق کسب مهارت و تجربه تخصصی فراهم می شود.
در نتیجه داشتن مسیر شغلی مناسب موجب پیشرفت در سازمان و رسیدن به شغل مرتبط با تخصص و مورد علاقه می شود.
برنامه ریزی برای طراحی مسیر شغلی سعی و کوشش افراد در جهت شناسایی مهارت ها، تخصص و ارزش ها و علاقه مندی های را نشان می دهد و همچنین این تعیین مسیر شغلی در جهت دستیابی به اهداف سازمان هم می باشد.
در این مقاله از وب سایت مدیرناب به این موضوع پرداختیم که مسیر شغلی چیست؟ مراحل مسیر شغلی کدامند و چطور می توان به طراحی مسیر شغلی پرداخت؟
در مجموع می توان گفت تعیین مسیر شغلی یکی از مهم ترین گام ها در زندگی کاری افراد محسوب می شود که در رسیدن به اهداف تاثیر بسزایی دارد.
از طرفی مسیر شغلی یکی از ویژگی های مدیریت ژاپنی است که در این سبک افراد برای داشتن شغل تخصصی آموزش می بینند و در سازمان می توانند به شغل مد نظر خود دست پیدا کنند. در واقع با رعایت این سبک می توانید به نوعی سیستم سازی کاربردی کسب و کار را در سازمان پیاده کنید.